Grote veranderingen in de Hoorn van Afrika – Een gesprek met Mohamed Hassan

Op 4 april sprak Eritrea Tour met Mohamed, die net terug was van de jaarlijkse bijeenkomst van het YPFDJ congres . Het YPFDJ is de Eritrese jeugdorganisatie die de jongeren van de Eritrese jongeren in Europa verenigt. Ditmaal had het congres plaats in Zweden, verleden jaar in Nederland (waar werd geprobeerd door provocaties het festival te saboteren)

Mohamed in Zweden YPFDJ
Mohamed met enkele Afrikaanse vrienden op het festival in Zweden. Let op de DVD in de hand van de linkse persoon. Het is de schitterende reportage van Fulvio Grimaldi « Eritrea, a star in the night of Afrika » DVD (bij ons te bestellen 15 euro eritreatour@outkook.com)

Mohamed was erg enthousiast over de bijeenkomst in Zweden.
We bespreken de organisatie van de Eritrea Tour activiteiten.
Onder meer de Eritrea Tour namiddag in Le Space op zondag 6 mei en onze tweede reis in april van volgend jaar

Mohamed zou Mohamed niet zijn indien hij mij ook niet wat politieke duiding had gegeven over de veranderingen in de Hoorn van Afrika…
Hier een samenvatting.

“Er heeft een grote machtswisseling plaats in Ethiopië, dankzij de opstanden in het land (waar we hier niets van vernamen).
Het TPLF regime is aan het ineenstorten. Er is een nieuwe premier aangeduid die behoort tot de grootste bevolkingsgroep de Omoro (36%) (tegenover de minder dan 6% Tigrianen die tot nu de lakens uitdeelden). Bovendien is het een moslim. Wat de mythe van het “Christelijk Ethiopië” aan het wankeling brengt.
De kans op onderhandelingen en vrede met Eritrea zijn nu héél groot! Een nieuwe toekomst opent zich voor de volkeren van de Hoorn van Afrika.
Eritrea zal er opnieuw een voorhoede rol in spelen.
“The game is over” zegt president Afwerki. Het is t, het verleden moet worden afgeschud
Het is tijd om eindelijk werk te maken van vrede en stabiliteit in de regio..

Wie weet zal de situatie snel en gunstig evolueren. We kunnen dan een reis Ethiopië-Eritrea organiseren…

Een belangrijke factor in deze verandering is dat de Verenigde Staten het huidige regime, dat ze tot op heden onvoorwaardelijk steunden, laten vallen.
Het is een lang en ingewikkeld proces geweest.

Anthony Lake[2], veiligheidsadviseur van 1993 tot 1997 onder Bill Clinton en gewezen kandidaat CIA directeur werkte de theorie en de praktijk van “de ankerstaten” van de VS politiek uit. Voor Oost Afrika was en is dat Ethiopië.
Onder Bush maakte de ideeën van Ruth A. Davis[3] (“Africa in the American Policy”) opgang. Zij verdedigde dat de aandacht van de Verenigde Staten vooral naar Afrika en zeker de Hoorn van Afrika moet gaan.

Nu zijn we zovele tientallen jaren verder.
Lenin leert ons dat ons dat je elke 10 jaar een grondige analyse van de veranderingen in de wereld nodig is. Veranderingen die zich meestal maar na 10 jaar duidelijk manifesteren. Vaak door een of meerdere kwantitatieve veranderingen (na een opeenstapeling van kwantitatieve gebeurtenissen).
Vasthouden aan “oude zekerheden” leiden dan onvermijdelijk tot verkeerde analyses en praktijken.

Vandaag moet de VS en de wereld vaststellen dat zijn politiek Staten in de Hoorn van Afrika heeft gefaald. De ondermijningspolitiek tegen Eritrea heeft niets uitgehaald..
De TPLF bende waarop de VS steunt is aan het imploderen dankzij de vele opstanden van de laatste jaren en vooral maanden. Het TPLF regime gaat verdwijnen.
De VS hebben altijd een grote flexibiliteit in hun politiek getoond. Als hun politiek echt niet (meer) lukt zijn ze niet genereert om een zwenking van 180 graden te maken terwijl de rest van de wereld en zeker de EU op apen gapen staat.
De politiek van de vorige presidenten, waaronder Obama, is op een dood spoor stuk gelopen. Trump heeft dat begrepen en verandert het geweer van schouder.
De VS laten nu drastische veranderingen in Ethiopië toe en willen onderhandelen met Eritrea.
Dit geeft hoop voor het oosten van Afrika.

De EU zal moeten volgen. Eurocentrisme geeft een stoer gevoel maar is een farce.
Ik ben het eens met Jacques Pauwels[4]; de EU dans nog altijd (70 jaar na het Marshall plan) naar de pijpen van de VS. Duitsland moet de VS volgen, al liggen haar politiek en economische belangen anders.
Brzezinski[5] onderstreept in zijn boek “The Grand Chessboard: American Primacy and Its Geostrategic Imperatives[6] (1997) dat de VS West Europa kan overheersen door Duitsland, Frankrijk, Polen en Oekraïne (na de ineenstorten van de Sovjet-Unie en het Oost Blok in zijn greep te houden. Een agressieve politiek tegen Rusland is daarom nodig.

De VS zijn verzwakt. Zijn Midden Oosten politiek was alleen gunstig voor Israël.
De VS hebben veel verloren in het Midden Oosten: macht, invloed en geld.
Ook in Europa zal er veel veranderen. De vijandige houding ten overstaan van Rusland is niet vol te houden. De EU zal mogelijk imploderen of in stukken uit elkaar vallen.
China en Rusland worden sterker in het Eurazië dat 80% van de wereldbevolking bevat.
Beide zullen Eurazië domineren. Het zal niet langer Eurazië zijn maar Aziaeur.

Een oorlog van de VS tegen China is weinig waarschijnlijk, ondanks al de drukte men maakt in “het Westen”over “een op til zijn oorlog tegen China”.
Chalmers Johnson[8] vroeg zich al lang af waarom China overwon en of een oorlog met China op til is (2005).
Hij was een belangrijk adviseur van de CIA en voorspelde de opgang van de terreur in het Westen (9/11). Hij kent de werken van Lenin. Hij gaat niet akkoord met de analyse dat “Imperialisme oorlog is”.
Hij pleit al lang voor de economische overheersing van Amerika (“Business America) in plaats van een militaire overheersing. China verovert economisch de wereld terwijl de VS ook militair zwakker worden. Een oorlog tegen China[9] kan niet gewonnen worden. Het zou het einde van de VS betekenen.
Het boek “Le monde selon Trump” uitgegeven door Instig’Action[10] van Michel Collon verdient meer aandacht. Men begrijpt hier de internationale politiek van Trump niet. Heimwee naar “de Democraten” heeft geen zin. Hun politiek heeft de VS heel wat gekost.”

Meer over de situatie in de Hoorn van Afrika op onze Eritrea namiddag op zondag 6 mei van 14 u. in Le Space, Sleutelstraat, 26 – 1000 Brussel

 

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/Anthony_Lake
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Ruth_A._Davis
[4] Mohamed had enkele weken geleden een discussie met Jacques Pauwels over het eventueel organiseren van een toeristische reis vanuit Canada.
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Zbigniew_Brzezinski
[6] https://en.wikipedia.org/wiki/The_Grand_Chessboard
[8] https://en.wikipedia.org/wiki/Chalmers_Johnson
[9] Wat kunnen de VS doen in een oorlog tegen China? Atoomwapens gooien? Mao wees er in 1957 reeds op dat indien een atoomoorlog het leven zou kosten aan 100 miljoen Chinezen er nog 900 miljoen verder zouden strijden
De VS van hun kant kunnen geen atoomoorlog op hun grondgebied incasseren. De Amerikaanse bevolking zou dat niet aanvaarden. De VS verloren de oorlog tegen Indochina waar meer dan 3 miljoen doden vielen omdat de Amerikanen 50.000 doden “jongens” een te hoge prijs vonden.
[10] https://boutique.investigaction.net/fr/livres/54-le-monde-selon-trump-prevente.html

ethiopia-map       184178-004-53FCC208

Laisser un commentaire