Succesvolle Eritrea namiddag op zondag 6 mei in Le Space in Brussel

e bijeenkomst van Eritrea Tour op zondag 6 mei in Le Space te Brussel was een succes.
Er waren 32 deelnemers ondanks het schitterende weer dat eerder uitnodigde om de natuur in te gaan.

De namiddag stond in het teken de grote veranderingen van in de Hoorn van Afrika en speciaal de positieve ontwikkelingen in Ethiopië.  6 mai Mohamed en Lode
Lode Vanoost (journalist bij de Wereld Morgen) ondervroeg Mohamed Hassan over de toekomst van de regio. Mohamed is optimistisch maar het gevaar dat Ethiopië uit elkaar zou spatten is nog niet geweken. Om de huidige situatie te begrijpen deed Mohamed een duik in het verleden van Ethiopië (zie deel 1, deel 2, deel 3 van het interview met Mohamed – link).

Onze vrienden van het YPFDJ, de jongeren organisatie van de Eritrese diaspora in Nederland vertelden ons over hun succesvolle werking.
Jonatha, Mareg en Semret getuigden dat ze het niet makkelijk hebben om hun land te verdedigen. Wanneer mensen vernemen dat ze van Eritrese afkomst zijn drukken ze hun medeleven uit omdat: “de Eritrese hel waren ontvlucht”. Wanneer onze Eritrese vrienden uitleggen dat zij (meestal) in Nederland zijn geboren en pal achter Eritrea en haar regering staan, kijken de mensen hen vol ongeloof en onbegrip aan. In Nederland wordt er een enorme hetze gevoerd tegen Eritrea en tegen hen die Eritrea steunen. Provocaties worden opgezet om de gemeenschap te discrediteren. De media beweren dat de Eritrese diaspora wordt afgeperst en dat alle Eritreeërs verplicht worden 2% van hun inkomen af te staan. Semret legde uit dat de Eritrese diaspora deze belasting vrijwillig betaald. Zij die geen of een laag inkomen hebben betalen die belastingen niet.

Natuurlijk kwam het vraagstuk van “de Eritrese vluchtelingen” van vandaag aan bod.
Onze Eritrese vrienden wezen erop dat het “economische vluchtelingen ”zijn. Minstens de helft van hen zijn geen Eritreeërs maar komen ze uit Ethiopië of Somalië. Werken aan de opbouw van het land is een moeilijke maar eervolle taak. Maar sommige jongeren laten zich verleiden door de propaganda uit het Westen: “gratis geld, een leuke baan, een mooie wagen, een huis…”. Het Westen lokt de jongeren door hen onmiddellijk te erkennen als “politieke vluchtelingen”. Zo hoopt het Westen de ontwikkeling van Eritrea te saboteren en te isoleren als “schurkenstaat”.
Maar de vluchtelingen doorprikken steeds meer de mythe dat in Eritrea terreur en slavenarbeid schering en inslag zijn. Van zodra de vluchtelingen papieren hebben gaan ze hun land bezoeken en komen ze enthousiast terug. Dat zet de overheid aan het denken. Sommige landen in Europa herzien daarom hun “vrijgevige asielpolitiek”.
Onze Eritrese vrienden nodigden ons uit om deel te nemen aan het jaarlijks festival naar aanleiding van de nationale feestdag. Wie wil kan op zaterdag 19 mei  mee naar Rijswijk vanuit Brussel (autodelen vanaf de Meiser plaats om 13 u. – terug omstreeks 22 u.).

We eindigden de Eritrea namiddag met de promotie voor de volgende reis naar Eritrea in april 2019.
Aan de hand van de kaart van Eritrea toonde
6 mai Ceccile uitleg
Cecile Harnie het parcours dat wij aflegde gedurende onze reis van december 2016. Vervolgens toonde zij een geanimeerde dia montage met de mooiste foto’s die de deelnemers tijdens de reis namen.

6 mai Frans uitleg
Frans De Maegd
legde de voorwaarden voor de reis van april 2019 uit: interesse tonen voor de eigenzinnige ontwikkelingsweg die Eritrea neemt. De reis kost zowat 1500 euro. Er dient een voorschot van 200 euro te worden betaald begin december. Het maximum aantal deelnemers is 20.
Twaalf aanwezigen schreven zich (voorlopig) in. De teller staat nu op 14. Er zijn nog 6 plaatsen vrij…. Meer informatie en inschrijvingen: eritreatour@outlook.com.
Begin oktober wordt een bijeenkomst gepland voor de reizigers.

Dank aan Le Space en haar vrijwilligers voor de zaal en de bar.
Ook dank aan Anne Lavalasse die de aanwezigen trakteerde op cake en koeken.

Een afscheidsfoto betekende het einde van de Eritrea namiddag.

6 mai afscheid vlag

Publicités

Répondre

Entrez vos coordonnées ci-dessous ou cliquez sur une icône pour vous connecter:

Logo WordPress.com

Vous commentez à l'aide de votre compte WordPress.com. Déconnexion /  Changer )

Photo Google

Vous commentez à l'aide de votre compte Google. Déconnexion /  Changer )

Image Twitter

Vous commentez à l'aide de votre compte Twitter. Déconnexion /  Changer )

Photo Facebook

Vous commentez à l'aide de votre compte Facebook. Déconnexion /  Changer )

Connexion à %s